vista » producties
Producties
Een greep uit de lopende en recent  
afgesloten producties  
De wereld maakt muziek
Documentaire over wereldmuziek in Nederland. Regisseur Margriet Jansen kijkt via de ogen van het publiek naar de afgelopen 40 jaren wereldmuziek in Nederland. Van de verwondering over onbekende werelden tot vermenging van vertrouwd geluid met verre klanken. Hoe muziek ons kan raken in het diepst van ons hart. Vandaag is RASA in Utrecht nog het enige gespecialiseerde podium voor wereldmuziek. (De documentaire De wereld maakt muziek is in ontwikkeling.)

De Kracht van het Verhaal
Documentary meets storytelling! Regisseur Jean Hellwig en verhalenmaker Wijnand Stomp maken van hun internationale ontmoetingen zowel documentaire als nieuwe Anansi verhalen. Zij reizen naar Afrika, het Caraïbisch gebied en Zeeland langs hoofdpersonen die met passie vertellen over hun persoonlijke geschiedenis. Via Facebook communiceren zij over de documentaire en de voorstellingen die zij maken.
Bekijk hier de trailer van het project.

Anansi Masters
Anansi Masters is een project waarin de vertelde volksverhalen over de spin Anansi over de hele wereld op video worden verzameld, vertaald en gepubliceerd. De resultaten zijn te zien op www.anansimasters.net. De verhalen maken deel uit van het immateriële erfgoed dat vanuit Ghana door de slavenhandel o.a. naar Suriname en de Antillen is geëxporteerd en door migratie weer in Nederland is terechtgekomen.
Bekijk de video portretten van de kunstenaars die meededen aan de expositie in de Kas di Kultura op Curaçao in de Anansi Masters Journal.

Surprising Europe
Een 9-delige documentaire serie over het leven van Afrikaanse migranten in West-Europa. Soms zijn ze geslaagd, soms leven ze in armoede, maar altijd kwamen ze met een beeld van Europa dat ver weg staat van de realiteit. De serie is meerdere malen uitgezonden op de internationale nieuwszender Al-Jazeera en op Nederlandse televisie bij de Human. Met serieuze reportages, een knipoog en veel muziek van o.a. K-Nell, Sister Fa, Scor.pi.o, Adé Bantu en Puto Cosa. Stichting Vista heeft het project in de ontwikkelingsfase ondersteund met research en fondsenwerving. Geproduceerd door Witfilm met Jean Hellwig als co-regisseur.
Bekijk de documentaires op www.surprisingeurope.com.

Tuan Papa
Een documentaire waarin mensen aan het woord komen die in Indonesië geboren zijn ten tijde van de koloniale oorlog 1946-1949. Zij werden uit liefde geboren in tijden van oorlog. Hun moeders zijn Indonesisch, hun vaders Nederlandse militairen die in 1950 het land moesten verlaten. Een onbekend en aangrijpend deel van de koloniale geschiedenis bij monde van mensen die het zelf hebben meegemaakt en nu nog in leven zijn. Bekijk de trailer van de 81 minuten durende documentaire en lees de verhalen en achtergronden op www.oorlogsliefdekind.nl.

Making Of
De Nederlandse speelfilm Making Of vertelt over de prijs die betaald moet worden om kunst te maken. Regisseur en scenario schrijver Thijs Bayens, zelf zoon van de bekende beeldhouwer Hans Bayens, maakt een gevoelige speelfilm over de ambitieuze dochter Iris (Kiki van Deursen) en haar vader Pavo (Raymond Thiry). De Braziliaanse filmmaker Oscar (André Gago) is ervoor nodig om Iris de pijnlijke waarheid over ware kunst te leren.
Stichting Vista geeft productionele ondersteuning aan de film die geheel op investeringsbasis van alle medewerkers wordt gemaakt. Met o.a. Raymond Thiry, Kiki van Deursen, André Gago, Ad van Kempen, Tjitske Reidinga, Peter Blok, Tygo Gernandt, René Mioch en Kitty Courbois.
Meer info is te vinden op www.makingofthemovie.nl .

Aburokyere. Behind the corn field
Een documentaire over drie Ghanese migranten in Nederland en hun familie in Ghana die zij financieel ondersteunen. Ooit vertrokken zij uit Ghana om een beter leven voor de familie mogelijk te maken. Maar was hun keuze wel de juiste? Ghana is inmiddels één van de snelst groeiende economieën op het Afrikaanse continent. De kansen om een fortuin te maken lijken daar een stuk groter dan in het kille Nederland.
Bekijk de trailer.

ZOSOAP
Bewoners van Provincie Noord Holland participeren als acteurs in een korte soapfilm over Loverboys. ZOSOAP wordt meerdere keren verfilmd met verschillende teams van ambitieuze bewoners als soapacteurs uit vier verschillende steden. De eindresultaten worden feestelijk vertoond en het publiek bepaalt wie met de ZOSOAP trofee (en de eeuwige roem) naar huis mag gaan.

Tiescast
TIEScast was het publieksonderdeel van een Europees onderzoeksproject naar de positie van tweede generatie Turken, Marokkanen en ex-Joegoslaven in het Europa van vandaag. Mensen van 18 tot 35 jaar werden uitgenodigd mee te doen aan een wedstrijd met korte videofilms over hun dagelijks leven.
Er waren drie wedstrijdcategoriën en de uitreiking vond plaats in Paradiso. De films mochten niet langer dan 100 seconden zijn.

AmsterdamWereld
Een artistiek geschenk van Amsterdam aan zichzelf. In een mediaproject voor alle Amsterdammers wordt een nieuwe beeldtaal ontwikkeld waarmee de bewoners van de veelkleurige hoofdstad hun leven in beeld brengen. Korte, veelzeggende opnames van de hoogtepunten in het dagelijks leven. Achttien nationaliteiten en ethnische groepen presenteren hun bijdrage aan de Amsterdamse cultuur.

See you, Amsterdam
Een speelfilm over de Ghanese gemeenschap in de Bijlmer in Amsterdam. Vanuit Ghanees perspectief en in Ghanese 'soap'stijl worden de scherpere kanten van het leven als illegale immigrant getoond. Het project is een internationale coproductie waarin culturele uitwisseling centraal staat.


Heeft u vragen over bovenstaande projecten of wilt u onze hulp inschakelen voor uw project dan kunt u contact opnemen met Vista.

  Distributie
Vista distribueert een aantal eigen producties op DVD. Hieronder een overzicht (klik op de titel voor meer informatie):

WAAROM ALLE VERHALEN ANANSI'S NAAM DRAGEN
Jean Hellwig / met: Wijnand Stomp
dubbel DVD (PAL) - 2008
THE STORY CONTINUES
Jean Hellwig
double DVD (NTSC) - 2012
TUAN PAPA
Annegriet Wietsma
81 min - 2010
ABUROKYERE / Behind the corn field
Jean Hellwig
40 min - 2009
ZOSOAP Loverboys
Jean Hellwig
2008
SEE YOU, AMSTERDAM
Seth Ashong Katai
100 min - 2001
SUNDANESE POPULAR CULTURE ALIVE !!!
Jean Hellwig
48 min - 1988